İmago Nedir?

Harville Hendrix ve Hellen LaKelly Hunt tarafından 1980’lerde tanıtılan İmago Çift Terapisi (Imago Couples Therapy) günümüzde önde gelen ilişki terapisi yaklaşımlarından biri haline gelmiştir. 

Çift Terapisi yaklaşımı olarak ortaya çıktıysa da şu an binlerce İmago Terapisti yanında İmago Eğitimenleri ve Kolaylaştırıcıları da bu yaklaşımı bireylerle ailelerle, kurumlarla ve topluluklarla paylaşmaktadırlar.  

İmago, ilişkilerimizin nedenlerinin ve nasıllarının duygusal haritasını çıkartan bir teori ve bu yolda yürümek için destek olan pratik bir yaklaşımdır. 

İmago’nun çiftlere dair bazı temel önermeleri şöyledir:

-Eş seçimi tesadüfi değildir. Eş seçiminde ve aşkın gelişiminde bilinçdışı imgeler bizi yönlendirir. (İmago Latince’de imge demektir) 

-Eş seçiminde çocukluktan gelen tamamlanmamış süreçler ve gölgede kalan kayıp taraflarımız rol oynar ve bunlar bizi tekrar yaralayabilecek eşlere ve senaryolara iter. Bu tekrarlamanın amacı iyileşmek ve kaybettiğimiz canlılığımızı yeniden yakalamaktır.

-Seçtiğimiz eşlerle belli konularda yinelenen çatışmalara gireriz. Bu çatışmalara bilinçli bir şekilde yaklaşabilirsek, ihtiyacımız olan dönüşümü de içlerinde barındırdıklarını görürüz.  

-Anlam veremediğimiz davranışlar ve tepkiler hayat hikayemizi incelediğimizde anlam bulurlar. Eşimizi, çözemediğimiz ve kontrol edemediğimiz bir muamma veya bir rakip gibi görmek yerine, bilinç dışı yönelimlerle seçtiğimiz ve ilişkimizi bizimle birlikte yaratan başka bir insan olarak görebilmek gelişimimize hizmet eder. 

– Her ilişki temel evrelerden geçer. İlk evre olan Romantik Aşk yerini yukarıda bahsettiğimiz çatışmaların ortaya çıktığı bir Güç Mücadelesine bırakır. Bu mücadeleye yaklaşım şeklimiz ilişkinin sonraki evrelerinin nasıl yaşanacağı konusunda belirleyici olur. Çoğunlukla Güç Mücadelesi evresinde çiftler destek arayışına girerler. 

– Çatışma aslında iyi bir şeydir! Çatışma doğaldır ve gelişme ihtiyacının habercisidir. Çatışma var olan davranış biçimlerimizin artık ihtiyaçlarımızı karşılamakta yetersiz kaldığını gösterir. Çoğumuz alışılageldik bir çözüm olarak farklılıkları yok etme yolunu seçeriz; ya eşimizi bastırırız ya kendimizi. Bu seçim ilişkiyi fakirleştirir. 

-Çatışmayı, kendimizi ve eşimizi gerçekten anlamak için bir fırsat olarak görüp ona bilinçli bir şekilde alan tuttuğumuzda, eski hayatta kalma yöntemlerimizin yetersiz kaldığını görebiliriz. Bu farkındalık, yeni oluş hallerine ve geçmişte kaybettiğimiz bütünlüğümüze doğru bize rehberlik eder. Farklılıkları kabul etmek hatta değer vermek ilişkiyi zenginleştirir. 

-İmago terapisinde çatışmaları niyetli ve bilinçli diyaloglar aracılığıyla dönüştürürüz.

Çift ilişkisi dışındaki ilişkilerde de çatışmanın rolünü, farkında olmadığımız taraflarımızın faaliyetini ve diyaloğun iyileştirici rolünü görürüz. Bu yüzden İmago topluluklarda, iş yerlerinde, ebeveyn-çocuk, hatta arkadaş ilişkilerinde de kullanılan bir yapı haline dönüşmüştür. Biz de Türkiye’deki İmago topluluğunu bu prensiplere göre yönetiyoruz. 

İlgili yazılar